20 August, 2011

What Your's Favourite Fruits ?


Hello readers! 
Sihat? Jangan nak berlakon sakit sangat la,
arini dah genap 20 hari kita berpuasa.
Tak lama lagi nak raya, Yeay. So, macam mana persiapan raya?
*akhirnya, blog aku ada jugak introduction. hahaha

Hari ini, aku nak share ilmu sikit.
Ilmu psychology <---- my favourite subject dari diploma until degree. ^_^
Kalau korang nak tau, menurut kajian Dr. Barnett, rupanya there's a relations between human and nature.
Okaayy, yang ni of course semua orang pun tau kan? 
He also said yang kita boleh menilai someone personality from their favourite fruits that known as "science of fructology"
There are 7 fruits yang mempengaruhi kehidupan manusia.
Lets cekcekcekitout!

She's really hot!!

JENIS LIMAU
Contohnya: Oren, Lemon, Sunlight, Sunquick,Limau nipis, Limau purut
Kamu ni boleh di klasifikasikan sebagai someone yang suka warna2 cerah then suka something yang mencabar. One more thing, kawan kamu lebih trust you dalam sharing something either probs or gosssiipp. hehehe. Sebabnya, kamu ada ability yang orang akan "terpedaya" dengan the way you talk and advice kamu yang mantap gituuuww.
Kamu jugak boleh dikatakan someone yang suka berehat dan bersendiri. Dalam erti kata lain, anti sosial la ni, hahaha. tapi kamu hanya mampu berehat just for a while becoz your friend feel happy bila dapat spend time dengan kamu. Cian dyee, sabar ea, balik rumah rest cukup2 tau.
Besides, kamu juga tergolong dalam individu yang suka berghumbira dan menggunakan masa terluang itu dengan efective by doing something yang boleh make you happy.


BUAH-BUAHAN TROPICA
Contohya: Pisang, Betik, Jambu, Kiwi, Nenas, Rambutan 
Kamu ni suka new experience. Asal ada benda baru, mesti nak try. Berani mencuba lah katakan. huhuhu. People around you mesti ada konflik ngan kamu coz cara hidup kamu yang aktif. Biasalah, ignore them!
Kebiasaannya, pasangan kamu ni terdiri daripada insan yang lemah eh silap tenang compare to you yang agak huru-hara sikit and your partner sanggup terima kamu seadanya.
Orang ingat kamu ni jenis yang suka berghumbira and mudah didekati tapi hakikat sebenar, kamu ni jenis ada pendirian sendiri, tak suka emo2 tak tentu pasal. dalam erti kata lain, kamu ni happy go lucky orang nya.


JENIS BUAH LADANG
Contohnya: Epal, Pear
Kata kunci disini ialah kekuatan. Kamu bukan saja kuat pada diri sendiri tetapi kamu juga mampu menjadi tunjang kekuatan oleh individu yg berada di sekeliling kamu.WOW . Ini kerana kamu bijak membebaskan diri kamu dari tekanan hidup dan kamu sendiri tidak mudah mengalah.
Sikap selfish tak wujud dalam diri kamu coz kamu suka independent. That's why kamu tak berharap kat orang lain utk hidup.
Ramai yg ingat kamu adalah seorg yg berpengetahuan luas tetapi itulah hakikatnya.
Kamu gemar mencari ilmu dan berusaha melakukan sesuatu yg terbaek dalam kehidupan kamu berdasarkan pengetahuan yg kamu miliki itu.
Kejayaan pasti menyebelahi kamu dlm setiap perkara yg kamu lakukan


JENIS TEMBIKAI
Contohnya: Tembikai, tembikai susu
Dikategorikan sebagai seseorg yg murah hati dan gemar menghulurkan bantuan bagi yg memerlukan. Bagi diri kamu,wujudnya kepuasan apabila kamu berjaya membantu org lain. boleh join crew bersamamu!
Kamu juga berhati2 dalam memilih tumbuh2an yg ingin di tanam di sekitar tempat tinggal kamu. 
Kamu memiliki ramai bestfriend, ini kerana kamu memiliki keperibadian yg romantic. Cheewaah! 
Kamu berusaha gigih bagi mengatasi kegagalan dan kekecewaan dlm hidup.
Kamu melambangkan diri kamu sebagai individu yg berhati2


BUAH-BUAHAN JENIS CERI
Contohnya: Blackberi, Blueberi, Strawberi, Raspberi, Cranberi, Anggur  

Kamu sukakan entertainmentand kamu suka buat org lain heppiii. Kamu juga mudah dapat kawan baru kerana kamu adalah seorg yg peramah.
Kamu akan berusaha melakukan apa sahaja utk menjadikan sesiapa sahaja sbgai teman biarpun dengan cara yg amat pelik.Kamu bercitarasa unik. Hinggakan makanan yg menjadi pilihan kamu juga adalah terdiri daripada makanan2 yg berperasa lain dari yg lain. 
Personaliti kamu sukar dinilai kerana wujudnya kepelbagaian personaliti dalam diri kamu sendiri.Walau bagaimanapun , keseluruhan personaliti kamu saling berkait rapat dan sekali gus menonjolkan diri kamu yg unik dan memiliki keistimewaan yg tersendiri.
Simbol kamu melambangkan kamu seorang yang berpersonaliti
 


JENIS KEKACANG
Contohnya: Walnut, Hazel, Gajus
 
Kamu ini “moody” lah!! Kadangkala mood kamu berubah2 tanpa sebarang sebab.Ketegasan adalah lambang keperibadian diri kamu.Sekiranya kamu yakin kamu berpihak di pihak yg benar,kamu pasti berdegil dengan pendirian kamu itu.
Orang yg berada di sekeliling kamu juga akan sentiasa bersikap lebih berhati2 kerana kedegilan kamu itu.
Dalam percintaan kamu adalah individu yangg setia dimana kamu sanggup ignore kengkawan sebab nak spend time ngan ur beloved one. To know you more further, someone kena ambik masa yang agak lama untuk memahami dan mengenali kamu dgn lebih dekat.Akhirnya, kesabaran dan kesungguhan someone tu akan berhasil jugak
Simbol ni shows that kamu seorang yang berpendirian.
 


BUAH-BUAHAN JENIS LABU
Contohnya: Kundur

Kamu berpandangan jauh. Jenis orang yang berwawasan 2020. huhu.
Kamu adalah kategori individu yang selalu curiga. Yup, selalu berwaspada.
Kengkawan akan bergantung pada kamu dan sikap ambil berat kamu itu pasti di hargai.
Pressure kerja yangg kamu dialami akan mengecewakan kamu,tetapi lama kelamaan semangat kamu akan kembali pulih malah kamu lebih bersedia dlm menangani cabaran2 yang akan datang.
Kamu tak specific pada satu warna, variety of color adalah pilihan kamu.
Kamu juga seorang yang sopan santun and lemah lembut orangya



Ada yang terkena ke ?
Hehehe, Biasalah tu. Just chill okaaaayyy.
Take it in positive way. :')


Mesti ada yang nak tau what is my favourite fruit lak kan?

l
l
l
l
l
V
The answer is:
Tembiiikkkaaaiii. Huhuhu
* senyum sambil buat mata cepet camni ^_^




Thanks for reading .
Babaaaii .V

11 comments:

Afiq' Bahari said...

wahhhh ! nice entry :)

btw Afiq suka buahan jenis limau .

n'ieda_faieda said...

love dis entry !!!!!
love to read more n more !
sy suke hazel nut ^_______^

Miss Nieyna said...

afiq : hehehe . tq afiq . ur a good writer too :)

n'ieda : tq so much ! :)

n'ieda_faieda said...

:)
welcome dear !

QieLa Si KaKi ConTeng said...

yela..sy paling suka tembikai..hukhukhuk..boley x sy nk share this entry

zulhilmi.tempoyak said...

sme....!!!!hahaha....

Miss Nieyna said...

qiela : boleh , may plessure dear :)

Miss Nieyna said...

zulhilmi : hehe , kita serupa :)

uMie_cHan said...

hihiiii
gud en3..;p

Miss Nieyna said...

tq umie :)

LydSunshine said...

Saya suka semua... HUhu.. Keciknya tulisan kat komen ni.