27 May, 2012

Hamster



Assalamualaikum


Bila cerita pasal hamster, mesti otak korang lincah bergerak lepas tu akan cakap, dulu-dulu ni (sebab berita pasal kencing hamster pun merbahaya dah lama lepas) ada tokey jual hamster tangan dia kudung coz kena kencing then akan diteruskan lagi menuduh this small little creation really dirty ditambah pula busuk bau hancing.


*poor little hamster*


Susah2, mandikan je. Setel keje. 


Ok, saya sangat particular about my hamster. Dari segi kebersihan, makanan, 
tempat tinggal dan playground dorang. Sebab tu sanggup ber"habis" duit for this animal
Contohnya :


Dari rumah kos rendah 
*also see the variety of food*


Ke rumah cekik darah T_T


Jadi, dengan adanya makanan yang enak2,
rumah yang selesa. Hamster pun membuahkan hasil.


Ada lapan kesemuanya. 


 Masih lapan


 
Tapi yang berjaya survive tiga ekor je


Tiingggg .



Baru-baru ni, si kecik di atas pregnant. 
Diperlajukan cerita, dia beranak on 19 Mei hari tu.
Dapat la empat ekor newborn babies


First baby
 

Second baby nak kuar



Lepas setel semua anak, she suddenly collapse.
Budak lagi kan, kecik2 da beranak. Belum ada cukup experience and strength lagi.
So, saya pun biarkan dia bersama anak2 nya sambil decide nak bagi nama apa lah kat bebudak nanti.


The next day, she's died. Dia bleeding teruk. Anak2 pn mati jugak. T_T
Mungkin ajal dah sampai. Redha je lah. 

Start from that day, hamster2 jantan  yang lain saya da asingkan awal2.
To avoid budak2 lagi dah pregnant. Learn from experience katakan.


That's all from me .
Thanks for reading .
Babaai .

14 comments:

|shuhadaothman|TM said...

alala, comel je. teringin nk bela. tpi ad yg ckp ssh nk jaga :D

Miss Nieyna said...

Ta susah pun jge. Lg senang dr jga kucing :)

Atiqa Maisara said...

sad lah baca entry post akak ni. muda lagi dah pergi.

NaJwA MaJiD said...

huhu . asingkan yang jantan tuh . kesian yg betina tu nanti . (:

Amanina said...

wuu, sedih sedih. kecik2 lg dah mati. hmm, nak bela gak hamster ni tp mcm susah nak jaga :/

jalan sambil follow :)
jom follow sy blik. hihi
http://amaninajailani.blogspot.com

sis92 said...

salah 1 sbb tknak bela hamster sbb dia cpt mati sobsobs

Irah said...

huwaa..baru tahun lepas hamster irah mati..sobs sobs..

Mr. Jagung said...

owh..terkezut saya..tajok hamster..tp lepas tu gambar orang..hehe..
xpela..jgan riso, hamster branak selalu n bnyak pulak tu...hehe...

Fatim said...

macam tu rupanya hamster beranak..

boyfriend i dulu suka plihara hmster ni,
and hmster jntan suka mkn ank dia sndiri

Sarah Mohd Saleh said...

tgk cm leceh je nk jage nina..tp comel gile hmster ni.xpena gigit nina kee

Miss Nieyna said...

Fatim : sweetnye boyfrend fatim ada bela hamster . mesti penyayang orangnye . ^_*

Miss Nieyna said...

Sarah : boleh la tahan leceh nye . . dorang kena sentiasa bersih . . . klu da bg makan pun na gigit tuannye jugak , mmg ada yg kena goreng lepas ni . ^_^

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Comel Hamster ni...
teringin nak bela..tapi hubby tak bagi...
sekarang ni tgh bela kucing jer kat rumah...

Miss Nieyna said...

lily : cian dia tak dpt bela hmster . sokayy , bela kucing pn ok jugak . :)