08 November, 2016

Taska Ameen Kota Damansara





Hello there . Rasanya dah berkurun tak update status . Tau tau tetiba je tajuk pasal taska . Oraite , let's straight to the point .


Whenever u search "Good taska in Kota Damansara" "Best taska in Kota Damansara" "Taska di Kota Damansara" semua link Akan goes to Taska Ameen . As a mother yang mudah terpedaya ngan advertisement and review , of course will go to that Taska dengan serta merta . Yelah , Kalau semua good review , who will not trust kan 😂 . So I also one of the victim of this taska . In bracket mudah tertipu . Hastag desperate nak cari taska . Hastag padan muka ku



Cerita nya begini ,



On 26 September 16 , I pun gagahkan diri pergi register kat taska ni . So I meet the "wonderful" ummi . Yes , for the first time meet her u will feel warm , very charming and friendly . Yes . I mean before she get your payment . Lepas Tu ? Later I cerita . So after I dropped my son , she say , the payment is bla bla bla . 1+1+registration fees+yearly fees . total 1500 . Kitaorang pun letak la Yusuf kat situ , then balik rumah pergi photostat all the stuff needed . Rush balik pergi taska , pay to ummi (no receipt given) , and I request nak tengok Yusuf . Si ummi Tu cakap Yusuf tengah nyusu . So take time nak tunjuk muka . After awhile Baru la I nampak si Yusuf . Dengan tak berbaju and macam baru lepas nangis . Bulu mata still berair beb . It's Okayy , maybe first day . Tapi I notice something , he seems like scared to stay there , nampak muka I je terus nangis . Nangis macam need help . Si ummi tu pesan , if anything just let her know . Nak pick up kena call dia dulu coz takut nanti kena tunggu lama dengan alasan budak kalau tengah tido kena take time baru angkat . So I pun iya-iyakan jelah. At 4.30 , we pick him up . Muka bengkak and dia macam baru lepas menangis . Masih tersedu-sedu . First day . Tapi instincts feel something wrong ngan taska ni .



27/09/16
Drop Yusuf 9.30 am , bagitau akak yang sambut Yusuf , kitaorg nak ambik awal . Call call si umi tu tak angkat , msg ta reply . So 4pm rush pergi ambik Yusuf . Masa ambik tu , the staff say dia baru lepas menyusu . Tanya staff tu , mana Kak umi , kol tak angkat , msg tak reply . And staff tu bagitahu , Kak ummi jarang datang sini . Another one shocks news , before kitaorg bayar bukan main pung pang pung pang lagi dia . Itu before . Sebelum ambik duit . Harus lah convienve customer yang taska ni tip top . Level 200% selamat dan suci dan halal . Hastag Jujur , Amanah dan berwibawa . Lepas duit bertukar tangan . One by one news will come out . The staff give the taska number . Call terus senang kata mereka . Oh ya , while waiting for Yusuf kat luar pagar , terdengar la suara Yusuf melalak . Kitaorag pun ding dong the bell and after  the staff saw us terus senyap yusuf . Muka Yusuf still bengkak . Selalu if Yusuf nampak I Dari jauh dia Akan start sengih2 . Tapi kali ni takde . In the car , I pun check la botol Yusuf , hurmmm , kata baru lepas nyusu . Ini susu pun tak gerak . Menipu lagi . Hello susu badan perah satu botol 160ml , dalam still 160ml . Bila dia nyusu ?


28/09/16
Harini nekad Na buat sportcheck , since from beginning lagi ta bole tengok dalam taska dengan Alasan ade budak la ape la .  So my husband and I pun park nearby taska . Duduk dalam kereta and dengar la berapa lama si Yusuf Tu menangis . Masa ni rasa nak serbu je dalam taska , tengok ape jadi dan mungkin akan ada adegan tarik-tarik rambut dengan staff yang berwibawa yang biar yusuf nangis lama . Ataupun terus beraikido je bagus . Then we decided to call taska (Lama sangat dah nangis) . Bila kol taska ? Oh Yusuf tengah tido . And then the staf pura-pura panggil yusuf , Yussuffffff . Gituu . Drama kena lebih . Kali ni lagi teruk muka Yusuf . Even staff  (yang hantar kat pagar) cakap , harini dia kuat nangis sikit la . Bengang da masa ni . Mmg sah Yusuf dibiar nangis satu hari . We wait another roughly 15 mins , masa tu la dorang laju2 bagi mandi bagi susu bagai .



7/10/16
One week Yusuf been sick , fever and hyperventilation . So kena take gas . So officially today is the last day we send Yusuf there . Still stupid pergi hantar jugak . We've been trying to call ummi since last week but no answer . Call taska , Yusuf tengah main , the sender say , Yusuf meragam teruk arini . Satu hari menangis sampai hidung bengkak . Inform si ummi that we want to terminate , mula lah drama . Put blame on parents dengan alasan I ambik masa dia tido la bagai . Kepala hotakk dia . Pastu hidung tu Yusuf pergi gesel2 kat tikar , itu yang luka . Kulit Yusuf kan sensitive . Wowwwww . Memang tip top drama si umi . So of course we want the refund . Dia Akan kena jumpa principal bagai . At the end , we just waste our time waiting . Stuck in the jam . Until now kitaorg ta bole nak tengok cctv and report Yusuf . Bukan main lagi cakap , akak akan baca report dulu baru tengok cctv . Nak tengok samada tally ke tak . So far semua okay . Mana prove ? Takde . Nampak la dorang ni jenis macam mana . Oh ya , while waiting in new taska , since duduk situ , we keep hearing one baby cries more than 10 mins . Walahi haram . Memang ni trend most of the taska , let the baby cries till their tired .



All the conversation was on 09/10/16
 
 
Mula-mula my husband yang send message kat ummi , and she didnt reply .
So i text her . Mungkin senang dia nak bermain ngan perasaan
 mak-mak yang mudah tertipu cam I ni .
 
 

 
 
 
 
 
This how's the nose look like . Bergesel kat "tikar" sangat la kan !
 
 
 
 
 
 
 
This picture was on 7/10/2016 . Satff who pick up the phone cakap tengah tido .
Yang hantar kat pagar cakap harini kuat nangis . Who should i trust now ?
Dilemma kejap ngan drama Taska ni .
 
 
 
 
 
Should I trust her ? As been informed by JKM , kita bole masuk dalam Taska
 if the Owner ada kat situ . Ini owner depan mata pun bagi banyak alasan . Macam mana ?
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
Incase any of you wondering what happen to the whatassp background .
I change it coz na forward the coonversation to someone . And this time , the liar owner already blocked me :D
 
 
So, basically we send Yusuf just four days .
 
26/09/16 - Monday
27/09/16 - Tuesday
28/09/16 - Wednesday
07/10/16 - Monday
 
 
Bila dah bengang of course the best option is report to JKM . Mula la cerita baru keluar . JKM told me , belakang Taska Ameen tu pun rupanya taska ummi yang di closed down oleh JKM . Overload babies . Supposed 1 orang jaga 5 babies . Tapi one of her staff jaga 7 babies at one time . Hurmmmm .  🤔🤔🤔🤔



Yesterday 8/11/16 , we get the refund . After pergi "slow talk" ngan staff dia then suddenly ummi reply . Alasan dia tempat dia pergi tu tade internet  And i catch her online . Refund only one month Okayyy . October hantar anak for one time terus deduct 550 termasuk all the fees . Dahsyat jugak taska ni yeee . Alasan umi Tu , we only refund one month . It's fine if she wanna take 50 per day but the rest for what sedekah ? Its okayy , we just "HARAM" kan the money that she take . ^_^   Even gaji staff pun dia sangkut2 bayar , and don't expect they will take care our kids nicely . And before I decided to sportcheck , there's one family , look like they also bengang ngan si penipu umi ni , sampai dorang boleh cakap "boss korang ni business besar sangat ke sampai kol and msg ta angkat?"



And charges for babies pulak ikut sedap dia je . Nampak potiental sikit 550 terus . So mommies , double check your babies again . Bila u guys call and they say , Owh elok je dia main , tengah tido , tengah nyusu . Tanye lagi . They just give the answer what u wanna hear . Double check . As been informed by JKM , u have the right to go inside the house , at least u guys tahu mana anak you tido . Bukan just bagi Alasan pernah kena pukau bagai la .



Just because she want the customer to feel comfort with her , sanggup menipu cakap husband dia pun "arab" jugak . Lawak la perempuan ni . Dont miss understand ye readers . The reason why i ask one of the person inside the taska pasal husband dia coz masa mula-mula jumpa si umi ni . Dia beriya cakap husband dia org Saudi . Siap tanye husband i ni orang mana , bla bla . Semua tanya through i . Tapi bila husband spoke to her , dia macam loadinggggg . Since dia dah banyak menipu , I pun gatal mulut pergi tanya .


 
 
 
 

That it . thank you so much for reading . Sorry for the late editing . Masa mula-mula tulis entry ni tengah bengang. So tulis ikut perasaan and ayat pun tunggang langgang . Now dah boleh move on , so penulisan pun stabil la jugak .


This blog was edited on 12/03/16 to put all the evidence inside .


 

12 comments:

Mim said...

Puan mmg Kira tny dibenatkn tgok taska weekend Shj ke?

Mim said...

Puan mmg Kira tny dibenatkn tgok taska weekend Shj ke?

When Neurotic Mind Speaks said...

Salam. We are in the same boat. Till today i tak dapat refund i. Anak i dua orang kat sana. I stop sending since November 2016. Mind to share which daycare is your son now. I tengah cari around. Can WA me, my number is 017-3358179

eillyana said...

Cerita sy sama mcm kisah ni..cuma anak sy sehari jer sy antr terus sy stop. Sbb sy stop, ms amik tu die mngis..dr gaya die nangis tu mcm dh lm nangis..then anak sy mcm kebuluran sgt...susu byk sgt n makan pon byk. Bila ditanye dgn kakUmmi ni...mmg helah dia mcmkn kita ni bodoh sgt. Anak sy mcm xdimandi. Sy msg cara baik bgtau sy nk stop m mmta die refund..sy byr die rm1550. Jumaat ptg sy byr die...sampai hrni msh xdpt duit. Mcm2 alasan die bg..mnta no akaun lar, pastu tunggu principal die kluarkan cek la. Padahal die owner..principal mn tah. Xsangka org skg ni sggup berlakon alim n baik padahal penipu n sanggup mkn duit org. Owh..ms sy amik anak sy tu hanya ada sorg staff n bdk2 ms tu dlm belas2 org umur dlm sthn.
Sy mnyesal sgt sbb xgoggle blk reputation taska ni sbb last time sy goggle mmg sume bagus je..

Miss Nieyna said...

Sorry for the late reply . Ya totally agree . kita bayar anak for them to take care nicely but what happen is something else . Alhamdulillah you stop hantar anak Kat situ .

Miss Nieyna said...

Tapi weekend takde org Kat taska . And JKM also put rules to owner , Kalau ade parents request nak tengok taska , owner ade Kat situ . Dia bole bagi kita masuk tengok 😐

Miss Nieyna said...

And setuju sangat what u say berlakon alim . One of her strategy to catch our attention so kita rasa selesa . 😒

ann 'o' said...

Ya allah, rupenye not only me yang melalui pengalaman ni. Exactly same as yours. My baby was about 3 months masa hantar. Normally she will wake up 2/3 times bila malam. Tapi masa hantar lat taska she never wake up untuk menyusu waktu malam. I was wondering why and baru hantar seminggu dia demam teruk. So serik nak hantar taska ameen. And yes kak ummi looks so convincing masa nak sign up. Bile dapat duit ya allah nak dpt reply msg from her sgt la susah. And masa nak refund mmg bnyk drama swasta. Cakap mcm bullet train n kite pon x sempat nak celah unt stand our idea. Hope more will read this review and taska ameen is a nightmare for me. so please parents, dont 100% trust this taska. Overprice and not worth at all! Kesian kat anak2.

Miss Nieyna said...

Totally agree with you . And all of them really know how to "act" . Depan kita baik sangat . Belakang , entah ape yang dorang buat Kat anak kita

Azwa Laila said...

Hi sis,

thank you for sharing this info. Saya tgh survey Taska nearby, nasib i baca your blogpost. Boleh ke tanya sekarang you hantar to which Taska?

Miss Nieyna said...

hai azwa . sorry for the late reply . I try to reached you through email tapi ta dapat . if u don't mind , can I add u through Fb ? or u add me through Fb

rezny syafida said...

I had the same experience tp dh lama tahun 2012...xsangka smpai skrg dia masih guna method sama..htr anak 3hari je burn duit 1000++ anak berbekas kt lutut 2hari berturut selang seblh..i believe kesan dia ikat bedung kaki sekuat hati...hancur luluh hati masa tu..dh la first baby stlh 4 thn tggu..masa mula2 sblm dpt duit je dia bg masuk taska lps tu lgsg xbg masuk..